Voedselveiligheid

Geven wij voedsel uit dat ‘niet goed meer’ is?

Hoewel er vast wel eens iets door glipt, is het niet ons beleid voedsel uit te delen dat niet goed meer is. Maar het gaat regelmatig wel om voedsel dat tegen de houdbaarheid aanloopt. Het is immers dát voedsel dat anders zou worden weggegooid en in plaats daarvan aan ons gedoneerd is. Maar het voedsel dat u van ons meekrijgt, is veilig om te eten.

Producten over de TGT-datum (Te Gebruiken Tot) geven wij niet uit. Die kunnen niet veilig meer gegeten worden. Dit geldt voor bijna alle producten die gekoeld bewaard moeten worden, met uitzondering van hard fruit.

Voor producten over de THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot) gelden andere regels. Dit voedsel is nog tot langere tijd na de datum prima en veilig te eten. De voedselbanken hebben afspraken gemaakt met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit over welke producten hoe lang na de THT-datum nog mogen worden uitgegeven.

Hoe lang nog eten na de houdbaarheids-datum

Voor producten waarvan de THT-datum verstreken is, geldt ruwweg:

  • Voor droge kruidenierswaren (pasta, rijst, suiker, bloem, droge mixen, snoep), conserven (groente, vis en vlees in blik of pot) maar ook frisdranken en UTH-sappen, geldt dat ze nog tot 1 jaar na de THT-datum uitgegeven kunnen worden. Dit geldt ook voor diepvriesproducten die oorspronkelijk voor diepvries bedoeld zijn en niet tussendoor ontdooid;
  • Droge koek, ontbijtgranen, broodbeleg, zacht snoep, chips zoutjes en pinda’s, gesteriliseerde melkproducten, harde kazen, sauzen en producten die op de THT-datum zijn ingevroren, mogen we nog tot 2 maanden na de THT-datum uitgeven. Het is over het algemeen dan thuis nog een tijdje prima te bewaren en te eten;
  • Er zijn een beperkt aantal korter houdbare producten zoals brood, koek met vulling die we tot kort na de THT-datum uitgeven als het er nog goed uitziet. 

NB: Voor alle producten geldt dat de verpakking niet beschadigd mag zijn en op het product moet er op oog normaal uit zien.